Terug naar hoofdpagina

Toelichting

Mijn derde COVID-19-prik naar Afrika

De kans is groot dat we in Nederland binnenkort - net als in andere landen - massaal de derde prik (de zgn. COVID19-booster) kunnen krijgen.

 • Maar wereldwijd zijn er nog miljoenen mensen die helemaal geen vaccin gehad hebben en dus nog steeds groot gevaar lopen om ernstig ziek te worden.
 • Terwijl bovendien nog steeds niet duidelijk is of zo'n derde prik 'voor gezonde mensen' wel zinvol is.
  (Voor kwetsbare mensen of mensen met een niet goed functionerend afweersysteem is hij waarschijnlijk wel zinvol, dus daarover gaat het hier niet. Het gaat hier over een derde prik voor iedereen).
 • Oproep Wereldgezondheidsorganisatie

 • Al snel na het begin van de pandemie riep de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie van de VN) COVAX (voluit: Covid-19 Vaccine Global Access Facility) in het leven, een organisatie die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van vaccins over de wereld.
  Bij deze organisatie hebben zich 92 lage-inkomenslanden en meerdere rijkere landen aangesloten, waaronder de Europese Unie. COVAX wil eind 2021 minstens 2 miljard doses goedgekeurde coronavaccins verspreid hebben in de 92 armere landen. Maar waarschijnlijk gaat dat niet lukken: rijke landen zijn onvoldoende bereid om vaccins voor armere landen beschikbaar te stellen.
 • De WHO roept daarom rijke landen op om voorlopig niet over te gaan tot het geven van de een derde prik, maar het lijkt er niet op dat daarnaar geluisterd wordt.

  Oproep aan de Nederlandse regering

 • Daarom, voordat de Nederlandse regering gaat besluiten om voor iedereen een derde prik beschikbaar te stellen:
 • Laat de overheid weten dat u uw derde prik liever aan Afrika geeft (of - via COVAX - aan een ander land waar nog bijna niemand gevaccineerd is).
 • Doe het voor de armste mensen in de wereld.
  Maar doe het ook voor jezelf, want iedereen weet in tussen dat er door de grote groep ongevaccineerde mensen steeds weer nieuwe virus-varianten op zullen duiken, waar ook wij in de rijke landen last van hebben, bijvoorbeeld doordat die varianten besmettelijker zijn. Wie weet duikt er een variant op die dodelijker is dan de huidige, of die ongevoelig is voor de vaccins.

  Geef uw mening:

  Reageren? Klik hier.